ផ្អកមើមដំឡូងឈើ និងស្លឹកជាចំណីដ៏ល្អសម្រាប់ជ្រូក មាន់ ទា
ដោយ យល់ឃើញថា ចំណីដែលផលិតចេញពីរោងចក្រមានតម្លៃថ្លៃ មិនអាចឲ្យអ្នកចិញ្ចឹមសត្វអាចរកចំណេញបាន ជាពិសេសគឺនៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍ ដូចជា ប្រទេសកម្ពុជាយើងជាដើម ។
ការកែច្នៃយកដំឡូងឈើមកផ្អាប់ជាមួយស្ករទុកសម្រាប់ធ្វើជាចំណីឲ្យ ជ្រូក ត្រូវបានប្រទេសមួយចំនួនកំពុងយកទៅអនុវត្តន៍ ដោយទទួលបានជោគជ័យដ៏មិនគួរឲ្យជឿ ។
ជាធម្មតានៅក្នុងមើមដំឡូងឈើ មានផ្ទុកដោយសារធាតុពុលបន្តិចបន្តួចនៅក្នុងនោះ បើសិនយើងមិនបន្សាបវាសិនទេ វាអាចបណ្តាលឲ្យមានបញ្ហាចំពោះសត្វចិញ្ចឹមរបស់យើងបាន ។
ជាច្រើនឆ្នាំមកនេះគេបានសិក្សាទៅលើវិធីសាស្ត្រមួយចំនួន ដែលអាច ៖
អ្វីដែលយើងត្រូវការនោះគឺ មើមដំឡូងឈើ ឬមើមដំឡូងជ្វា និងស្ករកាកអំពៅ (Molasses) ពាងដី ឬធុងជ័រ សម្រាប់ផ្អាប់ ។
ដំបូងយើងយកពាងមួយស្អាត (ពាងដីដាក់ថង់ប្លាស្ទីកខាងក្នុង ពាងធម្មតាបើគ្មានពាងដី) មកលាងឲ្យស្អាត ។ បកដំឡូងឈើយកសំបកចេញ រួចលាងទឹកវាឲ្យស្អាតសារជាថ្មី ដាក់ដំឡូងដែលបានលាងរួចហើយនេះហាលនៅលើកន្ទេលផុតពីដី ដើម្បីសម្ងួតជាតិទឹកខ្លះចោល និងដើម្បីបន្សាបជាតិពុលនៅក្នុងនោះខ្លះចោលចេញ ។
ប្រើប្រាស់ចានដែកមួយធំល្មមសម្រាប់ដាក់ស្ករកាកអំពៅ (មានលក់នៅខាងកើតផ្សាដេប៉ូ ជីអ៊ីអឹម) ចូល ។ ដំឡូងចំនួន 10Kg ត្រូវការស្ករកាកអំពៅ 2Kg ។
ប្រឡាក់ស្ករកាកអំពៅនេះជាមួយដំឡូងឲ្យសព្វល្អរួចដាក់វាតម្រៀបចូលក្នុងពាង ឬថង់ប្លាស្ទីករហូត
ដំឡូង ដែលយើងត្រូវប្រើការបានប្រឡាក់អស់ស្ករដែលសល់ (បើមានត្រូវកៀរដាក់ចូលឲ្យអស់) ចងមាត់ពាងឲ្យជិតបើប្រើថង់ប្លាស្ទីកវិញ ត្រូវចងវាឲ្យជិតដែរ តែត្រូវច្របាច់យកខ្យល់ចេញឲ្យអស់សិន។ រក្សាវាទុកនៅទីកន្លែងមួយដែលមិនមានពន្លឺថ្ងៃ មានសីតុណ្ហភាពត្រជាក់ល្មមប្រមាណ ២៥-៣០ អង្សា ។ យើងត្រូវរក្សាវាទុកបែបនេះចំនួន ២សប្តាហ៍យ៉ាងជិតបំផុតមុនដាក់ឲ្យជ្រូកស៊ី ការផ្អាប់នេះត្រូវធ្វើឲ្យបានយូរទើបជាការល្អ ដើម្បីឲ្យវាបង្កើនប្រូតេអ៊ីនបានច្រើន ។
ចំពោះស្លឹកដំឡូងវិញ យើងអាចធ្វើតាមវិធីដូចគ្នា ប៉ុន្តែស្ករកាកអំពៅត្រូវយកមកលាយជាមួយទឹកស្អាត ក្នុងកំរិតទឹក ១លីត្រ ដាក់ស្ករ 1Kg (១=១) បាញ់ស្រោចលើស្លឹកដំឡូងឲ្យសព្វល្អបន្ទាប់ពីបាញ់ទឹកស្កររួច ត្រូវច្របល់វាឲ្យសព្វល្អទើបច្រកដាក់ក្នុងធុង ឬពាងទុកប្រើការ យើងត្រូវផ្អាប់វាទុកបែបនេះចំនួន ៤សប្តាហ៍ មុនពេលយកមកធ្វើជាចំណីឲ្យមាន់ ទា ជ្រូក ស៊ី ។
ប្រសិទ្ធិភាពរបស់ផ្អកដំឡូងនេះគឺ ប្រសើរច្រើនជាងវិធីដទៃ វាងាយស្រួលរក និងមានតម្លៃថោក ។ បើយើងមិនអាចរកស្ករកាកអំពៅបានទេ យើងអាចប្រើទឹកត្នោតក៏បាន តែត្រូវដាំវាឲ្យពុះសិនមុនយកមកប្រើការ៕
(ដកស្រង់ចេញពី ខេមបូឌាអេចប្រេសញូស៍)
ចុចដោនឡូនឯកសារ PDF
Download: file01_3.pdf
ដោយ យល់ឃើញថា ចំណីដែលផលិតចេញពីរោងចក្រមានតម្លៃថ្លៃ មិនអាចឲ្យអ្នកចិញ្ចឹមសត្វអាចរកចំណេញបាន ជាពិសេសគឺនៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍ ដូចជា ប្រទេសកម្ពុជាយើងជាដើម ។
ការកែច្នៃយកដំឡូងឈើមកផ្អាប់ជាមួយស្ករទុកសម្រាប់ធ្វើជាចំណីឲ្យ ជ្រូក ត្រូវបានប្រទេសមួយចំនួនកំពុងយកទៅអនុវត្តន៍ ដោយទទួលបានជោគជ័យដ៏មិនគួរឲ្យជឿ ។
ជាធម្មតានៅក្នុងមើមដំឡូងឈើ មានផ្ទុកដោយសារធាតុពុលបន្តិចបន្តួចនៅក្នុងនោះ បើសិនយើងមិនបន្សាបវាសិនទេ វាអាចបណ្តាលឲ្យមានបញ្ហាចំពោះសត្វចិញ្ចឹមរបស់យើងបាន ។
ជាច្រើនឆ្នាំមកនេះគេបានសិក្សាទៅលើវិធីសាស្ត្រមួយចំនួន ដែលអាច ៖
- បន្សាបសារធាតុពុលចេញពីដំឡូង
- បង្កើនគុនភាពសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់ដំឡូង
- រក្សាទុកដំឡូងបានរហូតច្រើនខែ
- កាត់បន្ថយចំណាយទៅលើចំណី
- មានតម្លៃថោក
- ងាយរកបានក្នុងតំបន់របស់យើងរស់នៅ
- មិនមានភាពស្មុកស្មាញច្រើនចំពោះវិធីធ្វើ
- សត្វអាចលូតលាស់ធំធាត់ដូចផ្តល់ចំណីផ្សំដែរ
អ្វីដែលយើងត្រូវការនោះគឺ មើមដំឡូងឈើ ឬមើមដំឡូងជ្វា និងស្ករកាកអំពៅ (Molasses) ពាងដី ឬធុងជ័រ សម្រាប់ផ្អាប់ ។
ដំបូងយើងយកពាងមួយស្អាត (ពាងដីដាក់ថង់ប្លាស្ទីកខាងក្នុង ពាងធម្មតាបើគ្មានពាងដី) មកលាងឲ្យស្អាត ។ បកដំឡូងឈើយកសំបកចេញ រួចលាងទឹកវាឲ្យស្អាតសារជាថ្មី ដាក់ដំឡូងដែលបានលាងរួចហើយនេះហាលនៅលើកន្ទេលផុតពីដី ដើម្បីសម្ងួតជាតិទឹកខ្លះចោល និងដើម្បីបន្សាបជាតិពុលនៅក្នុងនោះខ្លះចោលចេញ ។
ប្រើប្រាស់ចានដែកមួយធំល្មមសម្រាប់ដាក់ស្ករកាកអំពៅ (មានលក់នៅខាងកើតផ្សាដេប៉ូ ជីអ៊ីអឹម) ចូល ។ ដំឡូងចំនួន 10Kg ត្រូវការស្ករកាកអំពៅ 2Kg ។
ប្រឡាក់ស្ករកាកអំពៅនេះជាមួយដំឡូងឲ្យសព្វល្អរួចដាក់វាតម្រៀបចូលក្នុងពាង ឬថង់ប្លាស្ទីករហូត
ដំឡូង ដែលយើងត្រូវប្រើការបានប្រឡាក់អស់ស្ករដែលសល់ (បើមានត្រូវកៀរដាក់ចូលឲ្យអស់) ចងមាត់ពាងឲ្យជិតបើប្រើថង់ប្លាស្ទីកវិញ ត្រូវចងវាឲ្យជិតដែរ តែត្រូវច្របាច់យកខ្យល់ចេញឲ្យអស់សិន។ រក្សាវាទុកនៅទីកន្លែងមួយដែលមិនមានពន្លឺថ្ងៃ មានសីតុណ្ហភាពត្រជាក់ល្មមប្រមាណ ២៥-៣០ អង្សា ។ យើងត្រូវរក្សាវាទុកបែបនេះចំនួន ២សប្តាហ៍យ៉ាងជិតបំផុតមុនដាក់ឲ្យជ្រូកស៊ី ការផ្អាប់នេះត្រូវធ្វើឲ្យបានយូរទើបជាការល្អ ដើម្បីឲ្យវាបង្កើនប្រូតេអ៊ីនបានច្រើន ។
ចំពោះស្លឹកដំឡូងវិញ យើងអាចធ្វើតាមវិធីដូចគ្នា ប៉ុន្តែស្ករកាកអំពៅត្រូវយកមកលាយជាមួយទឹកស្អាត ក្នុងកំរិតទឹក ១លីត្រ ដាក់ស្ករ 1Kg (១=១) បាញ់ស្រោចលើស្លឹកដំឡូងឲ្យសព្វល្អបន្ទាប់ពីបាញ់ទឹកស្កររួច ត្រូវច្របល់វាឲ្យសព្វល្អទើបច្រកដាក់ក្នុងធុង ឬពាងទុកប្រើការ យើងត្រូវផ្អាប់វាទុកបែបនេះចំនួន ៤សប្តាហ៍ មុនពេលយកមកធ្វើជាចំណីឲ្យមាន់ ទា ជ្រូក ស៊ី ។
ប្រសិទ្ធិភាពរបស់ផ្អកដំឡូងនេះគឺ ប្រសើរច្រើនជាងវិធីដទៃ វាងាយស្រួលរក និងមានតម្លៃថោក ។ បើយើងមិនអាចរកស្ករកាកអំពៅបានទេ យើងអាចប្រើទឹកត្នោតក៏បាន តែត្រូវដាំវាឲ្យពុះសិនមុនយកមកប្រើការ៕
(ដកស្រង់ចេញពី ខេមបូឌាអេចប្រេសញូស៍)
ចុចដោនឡូនឯកសារ PDF
Download: file01_3.pdf